Vroegtijdige Zorgplanning (ACP)
Vroegtijdige Zorgplanning of in het Engels Advance Care Planning (ACP) is het bespreken en vastleggen van iemands wensen rondom het levenseinde. Een ACP-gesprek gaat niet alleen over de stervensfase, maar ook over wat je wensen zijn als je niet meer zelfstandig kan wonen en wie er beslissingen voor je mag nemen.
Als je op oudere leeftijd bent of een ernstige ziekte hebt, is het verstandig een ACP-gesprek te voeren. Het kan zijn dat je daar zelf al over nadenkt, bijvoorbeeld omdat je een levenstestament wilt opstellen, of dat er vanuit de huisartsenpraktijk gevraagd is hierover na te denken.
Op deze pagina vindt je een aantal verwijzingen naar informatiebronnen die u helpen om het ACP-gesprek voor te bereiden.
In het artikel Ik denk na over mijn wensen voor zorg en behandeling op Thuisarts.nl staat uitgelegd wat je kan verwachten van een ACP-gesprek en waar je alvast over na kan denken.
Wil je zelf je wensen op papier zetten, dan heet dat een wilsverklaring. Op Thuisarts.nl staat uitgelegd hoe je een wilsverklaring opstelt en wat daar in moet staan.
Op Thuisarts.nl staat ook een handige keuzehulp die je stap voor stap vragen stelt over wat voor jou belangrijk is rondom zorg en behandeling. Je kan de uitkomsten van de keuzehulp uitprinten en meenemen naar het gesprek.
Het netwerk Palliatieve Zorg heeft een wensenboekje opgesteld met vragen rondom het levenseinde. Je kan het gebruiken als hulpmiddel als je over dit onderwerp nadenkt.
Het gesprek
Het ACP-gesprek voer je met een arts of verpleegkundige van de praktijk. We maken de afspraak vaak aan het einde van het spreekuur, zodat we voldoende tijd hebben. Meestal neemt een ACP-gesprek 30 tot 60 minuten in beslag. Als je minder mobiel bent, kan het gesprek ook thuis plaatsvinden. Het is aan te bevelen een vertrouwd persoon mee te nemen, maar dit is niet verplicht.
Tijdens het gesprek bespreken we wat je belangrijk vindt op het gebied van zorg en behandeling en waar je grenzen liggen. Denk hierbij aan onderwerpen als:
- Wel of geen hartmassage (reanimatie) bij een hartstilstand.
- Bij achteruitgang thuis blijven wonen of liever naar een verpleeghuis.
- Wel of geen opname in het ziekenhuis of behandeling op een intensive care.
- Zo lang mogelijk leven, ook al zijn daar zware medische behandelingen voor nodig, of zo comfortabel mogelijk leven, ook al kan het leven dan wat korter duren.
- Wie mag beslissen als dat zelf niet meer lukt.
- Bestaat er een wens tot levensbeëindiging op verzoek (euthanasie) in de toekomst.
In de blauwe blokjes hierboven staan handige websites die je kan gebruiken om het gesprek voor te bereiden. Het is verstandig eventuele aantekening mee te nemen.
Na het gesprek
Na het gesprek schrijven wij de wensen in het dossier. Wij delen deze informatie ook digitaal met de Huisartsen Spoed Post in de regio. Het is belangrijk dat je zelf je wensen ook aangeeft bij betrokken zorgverleners en naasten.
Vaak veranderen wensen rondom levenseinde als mensen ouder worden. Het is daarom goed het ACP-gesprek na een tijd opnieuw te voeren. Hoe vaak dat nodig is, hangt af van iemands gezondheidssituatie en veranderingen daarin. Geef daarom grote veranderingen altijd aan bij de praktijk.
Laatste nieuws
Griepprik op zaterdag 19 oktober
De griepvaccinatie is dit jaar op zaterdagmiddag 19 oktober. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen (iedereen van 60 jaar en ouder en personen met bepaalde chronische aandoeningen) krijgen hiervoor in de tweede helft van september een uitnodiging per post. Net als...
Zomersluiting prikpost
De bloedafnamepost van Diagnovum in ons gezondheidscentrum is helaas gesloten tijdens de zomervakantieperiode (15 juli tot en met 23 augustus). Het dichtstbijzijnde alternatief is ETZ Waalwijk (Kasteellaan 2). Hier moet u wel vooraf een afspraak maken. Een overzicht...