Wij krijgen op dit moment veel vragen over het medicijn Saxenda wat mensen kan helpen met afvallen. Recentelijk is in het nieuws geweest dat dit medicijn binnenkort vergoed wordt. Inmiddels zijn ook de voorwaarden voor vergoeding bekend.

U kunt in aanmerking voor vergoeding van Saxenda door de zorgverzekering als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw BMI is hoger dan 40 of uw BMI is hoger dan 35 en u heeft daarnaast hart- en vaatziekten, slaapapneu of artrose; en
  • U komt niet in aanmerking voor een maagverkleining; en
  • U heeft géén diabetes mellitus type 2; en
  • U volgt een door het RIVM erkende Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI).

Na 3 maanden moet het lichaamsgewicht vervolgens met minimaal 5% zijn afgenomen ten opzichte van het begin van de behandeling om het medicijn te kunnen blijven gebruiken. De totale behandelduur bedraagt over het algemeen 24 maanden.

Het gaat hier dus om een zeer kleine groep mensen. Het is ook nog niet duidelijk door wie de medicatie voorgeschreven gaat worden, of dat via de huisarts gaat of via obesitasklinieken. Wij hopen hier binnenkort meer informatie over te ontvangen.

Denkt u in aanmerking te komen? Verdiep u dan eerst in de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een intensief programma dat twee jaar duurt, en deelname is een voorwaarde om met Saxenda te kunnen starten. Meer informatie over GLI vindt u op de website van de regionale zorggroep PrimaCura.