Gaat u op reis naar het buitenland en neemt u medicijnen mee? Dan kan het zijn dat u daar een verklaring voor nodig hebt. Dit geldt voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers, kalmerings- en slaapmiddelen.

Via de website van het CAK kunt u gemakkelijk controleren welke verklaring u nodig heeft. Als u reist binnen het Schengengebied (grootste gedeelte van Europa) dan kunt u via de website de verklaring al grotendeels zelf invullen. Het resterende deel vullen wij dan in, u kunt hiervoor het formulier afgeven bij de balie of naar ons sturen per e-consult.

Houd er rekening mee dat u vervolgens het formulier ook nog naar het CAK moet sturen ter bevestiging. Wacht dus niet te lang met het regelen van de verklaring.

Reist u buiten het Schengengebied? Dan is er vaak een ander type verklaring nodig. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met de ambassade van het land in kwestie.

Als uw medicijnen niet voorkomen op de lijst, dan heeft u geen extra verklaring nodig. Het advies is wel altijd om geneesmiddelen in de oorspronkelijke verpakking mee te nemen, voorzien van het etiket van de apotheek. Neemt bij twijfel altijd contact op met de ambassade.